+372 5388 7085

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Retsept - Ooni klassikaline pitsapõhi

Koostisosad:

• 300 ml külma vett
• 10 g soola
• 7 g värsket pärmi
• 500 g "00" tüüpi jahu, lisaks veel jahu tööpinnale puistamiseks

Valmistamisjuhend:

  1. Aseta 2/3 veest suurde kaussi. Keeda/kuumuta ülejäänud 1/3 vett kas potis või mikrolaineahjus ning lisa see külma veega kaussi (selleks, et aktiveerida pärm õigel temperatuuril). Vispelda sooja vee sisse sool ja pärm.

  2. Kui segad tainast käsitsi, pane jahu suurde kaussi ja vala pärmisegu sisse. Sega puidust lusikaga, kuni tekib tainas. Jätka käsitsi segamist, kuni tainas moodustab palli. Aseta tainas kergelt jahuga ülepuistatud pinnale ja sõtku mõlema käega umbes 10-15 minutit, kuni see muutub elastseks ja tugevaks. Pane tainas tagasi kaussi, kata toidukilega ning lase soojas kohas 1-2 tundi kerkida. Kui kasutad mikserit, paigalda mikserisse tainaotsik ning pane jahu mikserikaussi. Lülita masin sisse madalal kiirusel ja lisa järk-järgult pärmisegu jahu hulka. Kui segu on ühtlane, jäta tainas samale kiirusele veel 5-10 minutiks segunema, kuni see on tugev ja elastne. Kata tainas toidukilega ja lase soojas kohas 1-2 tundi kerkida.

  3. Kui tainas on umbes kahekordseks kerkinud, jaga see 3 või 5 võrdseks tükiks, sõltuvalt sellest, kui suured soovid oma pitsad olevat (kas 12''/30 cm või 16''/40 cm). Aseta iga tainatükk eraldi kaussi või plaadile, kata toidukilega ja lase veel 20 minutit kerkida, kuni see on kahekordseks kerkinud.

  4. Sõtku ja venita tainast. Ooni parim nõuanne on alati alustada täiuslikult ümarast tainapallist, kuna see aitab säilitada pitsapõhja ümarat kuju venitamise protsessi käigus. Aseta pall kergelt jahusele pinnale, tee ka käed jahuseks ja vajuta sõrmeotstega tainast väikeseks ja lamedaks kettaks. Alustades keskelt, suru tainas väljapoole, samal ajal sõrmi laiali laotades, tehes ketast veidi suuremaks. Tõsta tainas üles (rippuma) ja pigista seda õrnalt ääre ümbert, lastes raskusjõul sellel taina alla tõmmata ja moodustada 30 cm ringi. Napoli-stiilis pitsapõhjad on väga õhukesed, seega peaksid suutma valguse käes läbi põhja näha, kui pitsapõhja üles tõstad. Ole ettevaatlik, et tainas ei rebeneks.

  5. Kui tainas on täielikult venitatud, raputa Ooni pitsalabidale veidi jahu ning aseta pitsatainas labidale. Kui märkad tainas väikseid auke, pigista need õrnalt kokku. Kui oled pitsapõhjaga rahul, lisa sellele oma valitud Ooni retseptis näidatud katteained ja küpseta Ooni ahjus.

  6. NÕUANNE: Kui värsket pärmi ei ole saadaval, võid kasutada 3 g aktiivset kuivpärmi selle asemel.